Bírod a vért? – I. rész

Írta: KoPE

március 10, 2019

 

Húúú, és te hogy bírod a vért? Először gyakran ez a kérdés hangzik el azoktól, akik – minden igyekezetem ellenére – megtudják, hogy orvos vagyok. Kösz, jól! – válaszolhatnám, de ezzel csak tovább csigáznám a hallgatóságot. Meg hát igazából, valljuk be, jogos a kérdés részükről. De mi mást lehet erre mondani?

A hős, aki bírja a vért

Tetszeleghetnék a mindent keményen álló hős szerepében, és mesélhetném a durvábbnál durvább történeteket, de egy szakmabeli csak nyerítve röhögne, hogy milyen nagyképű paprikajancsi vagyok. Meg én is magamon, szóval itt is szükséges egy kis alázat!

Először járjuk körbe magát a kérdést, hogy mit is jelent a „vér bírása”. Milyen mélységben kell elmerülni a vérben, hogy valakiről kijelenthessük: Na, igen, ő aztán bírja a vért.

Elég, ha csak lazán elcseverészik, miközben oda sem nézve levesz egy kémcső vért? Vagy ő maga legyen képes szúrni, vágni, boncolni, véres környezetben dolgozni? Vagy az igazi mesternek még a szeme se rebbenjen, amikor már a lábán is csorog lefelé a vér (vagy egyéb) a műtőasztalról?

A következő kérdés, hogy ha kiszélesítjük a vér fogalmát, és úgy tekintünk rá, mint a testnedvek legmisztikusabb és legveszélyesebb képviselőjére, akkor annak, aki bírja a vért, bírnia kell a hierarchiában alatta álló testnedveket is? Úgymint: vizelet, széklet, hányás, genny stb., valamint ezek kombinációi; véres-sz*… De be is fejezem, mert úgy érzem magam, mint egy káromkodni tanuló óvodás, meg lassan engem is kitilt a blogom.

Mi lesz, ha keverünk?

Azért látszik, hogy ezt a kérdést, ebben a formában nehéz értelmezni, de annyi megállapítható, hogy vannak fokozatok. Már valahol az is alapfokú „vért bírónak” nevezhető, aki rosszullét nélkül túlélt egy vérvételt. Legyen ez a képzeletbeli skála 1-es pontja (a 0-s aki még ezt sem bírja). A skála maximális 10-es fokozata pedig legyen Drakula. Tehát az ép elméjű orvosok valahol maximum a 7–8-as értéknél helyezkednek el. Nevezzük ezt a skálát Drakula után Drak-skálának, tehát ők a Drak 7–8-asok – de ezt a skálát nehogy valaki komolyan vegye!

Vizuális Drak skála

7,5 Drak értékkel

A közhiedelemmel ellentétben azokból is lehet orvos, sőt jó orvos, akik nem bírják (annyira) a vért, bár nyilván nem ők lesznek a baleseti sebészek. Az orvosi egyetemet is minden további nélkül el tudják végezni így, nekem is voltak hasonló csoporttársaim. Ők a Patológiai Intézetben a boncolásokon egy kicsit hátrébb álltak, de ezt figyelembe véve nem szívatták őket az oktatók. Aztán valamennyire ők is hozzászoktak a vér látványához.

Egy Drak 2–3-as tűréshatárral simán lehet valaki radiológus, labororvos, talán reumatológus is. A sebészeti szakmákhoz viszont nem árt egy 7–8-as Drak-tűrés.

„A vér látványa az emberből ősi vegetatív reflexeket vált ki… valami abnormális helyzetre utal.”

Hozzá lehet szokni a vér látványához, hozzá lehet szokni a műtéti beavatkozások végzéséhez, de azért nem ez az ember számára természetes környezet (még az orvosok számára sem). A vér látványa az emberből ősi vegetatív reflexeket vált ki, amelyeket hellyel-közzel ki lehet oltani, de a vér akkor is valami abnormális helyzetre utal. Tehát semmi gond, ha valaki nem bírja a vért, inkább ez a normális emberi reakció. Ugyanakkor különösebb érdemnek sem lehet nevezni, ha valaki bírja. Ez nem egy különleges képesség, az illetőnek vagy eleve nincsenek ilyen negatív beidegződései/reflexei, vagy fokozatosan hozzászokott. Viszont aki Drak 10-es, azt én sem tartom normális hozzáállásnak, mert ugyan meg lehet szokni a vért, de tiszteletben is kell tartani, nem szabad vágyni rá.

(KoPE) Kontroll Panasz Esetén

A következő részben elmesélek egy történetet, a sajátomat, azt, ahogy én meneteltem végig a Drak-skála buktatóin. Végül talán megválaszolom azt is, hogy akkor hogyan is bírom a vért.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

1 + 5 =