Keserédes klasszikusok, városi legendák a hálapénzről

A Bonbon

 

Írta: KoPE

június 11, 2019

Keserédes klasszikusok, városi legendák a hálapénzről. Ezekkel a történetekkel szeretném egy kicsit könnyíteni a hálapénzről szóló sorozatot.

Első történet – A bonbon

A beteg bal kezével a friss zárójelentését, a táppénzes papírját és a receptjét markolta. A nővérek diszkréten elrebbentek, hirtelen mindenkinek dolga akadt. Csak ő és az orvosa maradtak a kezelőben. Számított, sőt készült is a fájó búcsúra, így a jobb kezében lévő szatyorban egy nyitható fedeles bonbon lapult, melynek a teteje egy kissé el is emelkedett. Szerényen az orvos felé nyújtotta.

– Doktor Úr! Kérem fogad… – hálálkodott volna, de az orvos egy finom mosoly kíséretében eltolta a bonbont. Talán a doktor nem is fogad el paraszolvenciát – lepődött meg a beteg.

– Nagyon kedves, de én általában az ön műtétéhez hasonló esetekben – ha még nem tudott tájékozódni –, úgy 30–40 ezer forintot szoktam kapni – magyarázta visszakozását az orvos.

– Ááá, értem. Semmi gond, Doktor Úr – válaszolta a beteg. Ezután kinyitotta a bonbon fedelét, és elővette az alácsúsztatott borítékot. A benne lévő öt darab húszezresből két bankót leszámolt az orvosnak – most ő ejtett meg egy finom mosolyt –, majd a többit zsebre tette.

– Azért a bonbont is tartsa meg! – búcsúzott az immár gyógyult beteg.

 

Szívet melengető tanmese a mohó orvosról és a rátermett betegről. Talán már Heltai Gáspár is megírta a történetet (a vázlatot legalábbis). Én először nagyapámtól hallottam ezt a fabulát még gyerekként, ám ott a „főszereplő” a bonbon helyett egy ezüst cigarettatárca volt. És nem hálapénzről volt szó, hanem megállapodott tiszteletdíjról. Ki tudja, lehet, hogy egy félreértés formájában még meg is történt az eset. (Az azért nem semmi, hogy akkor még egy ezüst cigarettatárca apróságnak számított az orvos tiszteletdíjához mérten.)

(KoPE) Kontroll Panasz Esetén

Ezekből a történetekből is lesz még, de előbb folytatódik a sorozat. Ha neked is van, írd meg kommentben!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé.

1 + 2 =