RÁK – Csak a kérdésink gyűlnek

Írta: KoPE

április 2, 2019

 

Mitől lesz valaki rákos? Bulvárcím. Magyarázhatnám, de mielőtt elkezdeném maszatolni a válaszokat erre az egyszerűen feltett kérdésre – hogy nem igazán vehetünk egy kalap alá minden daganatot, meg ettől is függ, attól is függ –, elmesélek egy történetet. A történet a végén kapcsolódni fog a kérdéshez, ugyanis a tudomány jelenlegi magyarázata szerint ennek a kérdésnek hasonló az értelme, mint azt kérdezni, hogy mitől nyer valaki a ruletten? Vagyis fordítva.

A történetem egy homályosan derengő, régi, bangkoki filmjelenet. Egy raktárban gyűltek össze a lecsúszott emberek, hogy megkísértsék a sorsukat családjukért, vagy bűnhődjenek a szenvedélyükért. A barlangba lépve már nem volt visszaút, részt kellet venniük a „játékban”. Vagy ezer dollárral, vagy az egyik szervük nélkül léptek ki. Amin át kellett esniük, és ami döntött a sorsukról, az a pálcahúzás volt. A kör közepére kellett lépniük, és egy kis üreges pálcikát kellett húzniuk az urnából. Ezt kettétörték, és ha fehér por füstölt szét, járt az ezer dollár. Ha viszont fekete por szállt fel, akkor már oda volt bilincselve a kezük egy rozsdás csőhöz… Azt már nem ők mondták meg, hogy melyik szervük marad ott.

A kényszerű kísértés 

Az egy kötelezőn felül, a húzások számában nem volt korlátozás, ha kellett a pénz, húzhatott valaki akár 10-20 pálcát is. De jól meg kellett gondolnia, ugyanis minden 50.-ik pálcában fekete por volt.

Lehet, hogy valaki húzott 40 pálcát, és megúszta fekete por nélkül? Lehet. Lehet, hogy valaki csak egyet húzott, és az mindjárt a fekete volt? Lehet.

Sokszor hallok a szomszéd Józsi bácsiról, aki dohányzott, ivott és százévesen ütötte el egy kamion. Hát igen, ez is lehet. De minden egyes doboz cigivel, minden egyes egészségtelenül végigevett héttel újabb pálcát kell húznunk. És csak öt, tíz év múlva tudjuk meg, hogy mi pukkan. Fekete vagy fehér? Jól döntöttünk, vagy már sok volt?

A „szomszéd”, akin „nem fog” a rák?

Elég az az egy kötelező pálca, ami az élethez jár. Még az is lehet, hogy – mocskos dolog ugyan, de – már az az egy pálca is feketét robban.

– „De én nem is dohányoztam, nem ittam, egészségesen éltem! Mégis miért én?” Szörnyű kérdések ezek ilyenkor.

A válasz szimplán csak ez: pech. Persze ezt nem mondjuk. Azt mondjuk, hogy nem tudjuk pontosan az okokat, lehet ettől is, lehet attól is, még sok mindent nem tudunk, ami igaz is. És úgy néz ki, hogy már megint mellébeszélnek az orvosok.

De azért, mert „ártatlanul” is ki vagyunk téve bizonyos veszélyeknek, az nem jelenti azt, hogy nyugodtan dőzsöljünk, húzzunk száz pálcát, mert így is, úgy is beüthet a krach. Nem mindegy? Hát nem. Ezzel csak azok szokták nyugtatni magukat, akiknek száz pálca van a kezükben.

Ez most fehér volt!

Jöhet a következő?

Azért van remény. Van pár nagyon komoly szervezet, amelyek azt nyomozzák, hogy melyek azok a pálcikák, amikben gyakoribb a fekete por. Szóval javíthatjuk az esélyeinket, ha ezeket elkerüljük. Ilyen kockázati tényezők lehetnek: vegyszerek (formalin), fizikai hatások (sugárzás), expozíciók (dohányzás, légszennyezettség), vírusok (humán papilloma vírus, hT-sejtes leukémia vírus), stb.

Számos nemzeti és nemzetközi szervezet felelős a lehetséges rákkeltő tényezők értékeléséért. Ezt részben laborkísérletek alapján (sejttenyészetek, állatkísérletek), részben a hatásnak kitett emberek statisztikai értékelésével teszik.

Az egyik legfontosabb ilyen szervezet a francia székhelyű IARC (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség), ami a WHO szakszervezete, több mint 50 éve. Öt csoportba sorolja a vizsgált 900 anyagot, melyekből ~120-130-at talált bizonyítottan rákkeltőnek.

IARC rákkeltő anyagok (Group 1) listája

Az NTP (USA Nemzeti Toxikológiai Program) több szervezettel áll kapcsolatban. Két csoportba sorolja a rákkeltő anyagokat, hatásokat. A RoC jelentést néhány évente frissítik, jelenleg 250 tétel található rajta, csak a rákkeltő hatásokat listázzák.

Az NTP listája

Magyarul:

Kockázatos.hu

Persze kérdés, hogy miért és mennyire higgyünk nekik. Az, hogy ezeket a szervezeteket nyíltan támadhatják, amely támadások ellen szintén nyíltan meg kell védeniük magukat, mindenesetre kontrollt ad felettük. Ami bennünk is felmerül, felmerült másban is, meg is kérdezték:

IARC kérdések – a Controversies címszó alatt

Megmondom őszintén, nekem sem tetszik ez a válasz a daganatok kialakulásának magyarázatára, de jelenleg ennyit tudunk. Ha majd találnak valami kézzelfoghatóbb magyarázatot, frissítem a cikket. Remélem, minél hamarabb szükség lesz rá.

(KoPE) Kontroll Panasz Esetén

Mi lesz a következő „daganatos” cikk? Talán az, hogy gyógyítható-e a rák. De itt már fogok egy kicsit maszatolni… attól függ.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

26 − 21 =